Restauratie


Massief eiken

Hout is levend materiaal en er kunnen veel verschillen zitten in de nerf, de richting waarin het gegroeid is en de wijze waarop het gedroogd is.

De kunst is om goed te kijken naar de rol die een houten constructie speelt in de eigenschappen van een schip. En om voor elke klus het juiste stuk hout uit te zoeken en de kracht en souplesse van massief eiken voor een schip te laten werken​.

Zo maken we - uit overtuiging - berghouten en boeisels niet gelamineerd, maar altijd uit massief eiken.

Branden van gangen, boeisels en berghouten

De romp van ronde jachten en Staverse jollen heeft gangen, boeisels en berghouten die het schip zijn karakteristieke ronde vorm geven. 

Eikenhouten planken worden verwarmd met een gasbrander. Met gewichten, geduld en aandacht krijgt het eikenhout exact de juiste kromming en torsie die het schip nodig heeft. Waar mogelijk doen we ook vooronderzoek naar de oorspronkelijke lijnen van een schip op oude foto's. Zo kunnen de lijnen van een schip met nieuwe boeisels en berghouten weer in eer en glorie hersteld worden.

Zeilwerk

Het zeilwerk van een schip springt niet direct in het oog, maar het heeft grote invloed op de stand van de mast en de stijfheid van een schip. 
Houtsnijwerk is een kenmerkend en beeldbepalend element van een rond jacht. Zo hebben we bijvoorbeeld snijwerk gemaakt voor de Friese jachten Hommel en Joris, maar ook het beeldbepalende snijwerk op de roef van de boeier Constanter. Bij de Constanter kon het bovenste deel van het oude snijwerk behouden blijven en zijn de zijdelen in het oorspronkelijke ontwerp van Van der Zee nagemaakt. 

Snijwerk

Zwaarden,
rondhouten en roer

Elk type schip heeft een specifieke vorm zwaard. De vorm en ophanging hebben grote invloed op de zeileigenschappen van een schip. Heeft u last van opdrijvende zwaarden? Daar is vaak iets aan te doen!

Bij een roer speelt tevens de bouwer van een schip nog een rol. Sommige bouwers wisten met het roer de lijnen van een schip extra cachet te geven. Wanneer een roer aan restauratie of vervanging toe is, kunnen we hiermee vaak de lijnen van een schip weer in harmonie brengen.

Jachtwerf WInd en Water maakt masten zowel massief als verlijmd. Kom langs om uw specifieke wensen te bespreken. 

Restauratieprojecten

Wind en Water heeft een aantal schepen als restauratieproject beschikbaar. Graag bespreken we met u de mogelijkheden om deze unieke schepen op onze werf te restaureren en weer varend te krijgen. 

Zie de pagina ​​​​ schepen te koop voor meer informatie.